Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

" Άλλαξε τη ζωή σου σήμερα. Μη στοιχηματίζεις στο μέλλον, ενέργησε τώρα χωρίς καθυστέρηση" Simone De Beauvoir

   
     Για να εξασφαλίσουμε ένα όμορφο μέλλον όπως το ονειρευόμαστε και το επιθυμούμε, χρειάζεται να έχουμε δημιουργήσει ένα όμορφο παρόν, αφού είναι αυτό στο οποίο ζούμε. Γι'αυτό πρέπει κάθε μέρα να κάνουμε αυτά που μας προσφέρουν ευχαρίστηση, προκειμένου να μη μετανιώσουμε στις μέρες που θα έρθουν για όλα αυτά που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει και δεν τα κάναμε. Φυσικά υπάρχουν πολλά για τα οποία δεν έχουμε (αυτή τη στιγμή) τη δυνατότητα, σε κάποια όμως πράγματα είναι στη δική μας ευχέρεια να επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να το πετύχουμε.
     Σίγουρα οι επιδιώξεις αυτές δεν θα είναι όλες ευχάριστες, όμως ακόμα κι αυτές θεωρούνται εμπειρίες. Άλλωστε,Το σημαντικό είναι να μαθαίνουμε να κερδίζουμε γνώσεις έτσι ώστε κάθε φορά να μας είναι πιο εύκολο να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επικεντρωνόμαστε στα ουσιαστικά που αποκτάμε.

    Μόνο μια φορά ζούμε και η ζωή μας δεν είναι πρόβα, δεν είναι δοκιμή, είναι η ίδια η παράσταση, η ίδια η δοκιμασία. Γι'αυτό, είναι κρίμα να αναλώνουμε τους εαυτούς μας σε πράγματα ευτελή που δεν μας ωφελούν, όταν έχει κανείς τόσα άλλα σπουδαία να ασχοληθεί. 

Τι όμορφη που είναι η γνωριμία και η σχέση με τη φύση!


 Επιπλέον ,είναι τόσο σπουδαίο να καταπιάνεται κανείς με τα σπουδαία πνεύματα όλων των εποχών που, κατά ένα τρόπο, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα αλλάξει συθέμελα η αντίληψη του για τον κόσμο που μας περιβάλλει, ακόμα και για αυτά που δεν είναι ορατά.
  Από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη μέχρι τον Αϊνστάιν και από τον Ιπποκράτη  και τον Ασκληπιό μέχρι τον Φρόϋντ, έχει τόσα κανείς να ερευνήσει και πάνω σε αυτά να συλλογιστεί που αναρωτιέμαι, αν θα καταφέρει να μείνει ανεπηρέαστος στην τόση ευφυΐα και αν θα καταφέρει να επιθυμεί μετά την επαφή του με τη φιλοσοφία τα ίδια που επιθυμούσε και πριν. Όπως λέει και ο Χομπς, η πορεία προς την ευδαιμονία είναι μια διαρκής και αγωνιώδης αναζήτηση, ένας συνεχής αγώνας δρόμου τον οποίο εγκαταλείπεις μόνο όταν πεθαίνεις.

    Γι' αυτό είναι δύσκολο να κατακτήσει κανείς ολοκληρωτικά την ευτυχία και να υποστηρίζει πως δεν του λείπει κάτι άλλο, ωστόσο το σημαντικό είναι να μπορούμε να διακρίνουμε τις στιγμές ευτυχίας που πραγματικά βιώνουμε και κοιτώντας τα χρόνια που πέρασαν να έχουμε πολύ λίγα για τα οποία μετανιώνουμε και πάρα πολλά για τα οποία χαιρόμαστε και θα ζούσαμε ξανά  όπως ακριβώς τα ζήσαμε.

"Η μεγαλύτερη σοφία είναι να κάνεις υπέρτατο στόχο της ζωής την απόλαυση του παρόντος,γιατί αυτή είναι η μόνη πραγματικότητα, ενώ όλα τα άλλα είναι παιχνίδια του νου"
Άρθουρ Σοπενάουερ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου