Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα..

Τι ζητάει ο καθένας από μια φιλία; Τι είναι για τον καθένα μια φιλία; Πρέπει να έχουμε κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που να μας καθιστούν "φίλο" κάποιου; Τι είδους σχέση είναι μια φιλία;
Υπάρχουν οι σχέσεις που είναι ανάμεσα σε δύο άτομα, οι σχέσεις που είναι ανάμεσα σε 3 ή και περισσότερα. Η φιλία δεν έχει περιορισμό ατόμων και δεν χρειάζεται να βάζουν ταμπέλα. Μια μονόπλευρη κατάσταση στην οποία ένας άνθρωπος συνεχώς δίνει,τόσο υλικά όσο και συναισθηματικά,αλλά δεν εισπράττει, δεν μπορεί να λέγεται ούτε σχέση,ούτε φιλία. Γιατί η σχέση θέλει τουλάχιστον δύο άτομα για να υπάρξει, ό,τι είδους σχέση κι αν είναι. Από την άλλη,κάποιες πράξεις δεν τις κάνεις για να εισπράξεις κάτι αντίστοιχο ούτε για να σου ανταποδώσουν αυτό που έκανες,απλά τις κάνεις επειδή τις νιώθεις. Όμως αν ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνονται οι ενέργειές σου και οι προθέσεις σου δεν είναι σε θέση να τις αναγνωρίσει και πολύ περισσότερο να τις εκτιμήσει,σίγουρα δεν αξίζει την προσπάθεια που εσύ έκανες. Η φιλία είναι μια σχέση αμοιβαιότητας. Είναι σχέση αμοιβαίου σεβασμού,αμοιβαίας εκτίμησης. Σχέση αμοιβαίας κατανόησης κι εμπιστοσύνης. Φιλία είναι να δέχεσαι τον φίλο σου με τα ελαττώματά του, να μην προσπαθείς να τον φέρεις στα μέτρα σου, να μη ζηλεύεις με κακία τα όποια καλά συμβαίνουν σε εκείνον αλλά όχι σε σένα. Να χαίρεσαι με την ευτυχία του και να πονάς με τη δυστυχία του, ή με οτιδήποτε τον κάνει να μην είναι χαρούμενος. Φιλία δεν είναι να δείχνεις ποιο είναι το καλύτερο για κάποιον,γιατί κανένας άλλος δεν ξέρει ποιο είναι καλό για μας,μονάχα εμείς οι ίδιοι. Φιλία είναι να επισημαίνεις στο φίλο σου τα λάθη του. Λάθη κάνουμε όλοι μας. Είτε από άγνοια, είτε ευσυνείδητα. Το θέμα είναι να είμαστε κοντά στον φίλο μας όταν εμείς διακρίνουμε κάποια πράγματα που εκείνος δεν μπορεί να διακρίνει επειδή δεν είναι αντικειμενικός και να του τα φανερώνουμε προκειμένου να έχει μια πιο γενική εικόνα. Φιλία είναι να νιώθεις άνετα με τον φίλο σου,να μπορείς να εκφράζεσαι χωρίς να σκέφτεσαι αν θα παρεξηγηθείς με αυτό που θα πεις,γιατί ο φίλος σου μπορεί να βλέπει μέσα στην ψυχή σου και ξέρει ότι δεν είσαι κακοπροαίρετος.
Φιλία είναι να μην είσαι μόνος σου στις δυσκολίες της ζωής σου,να υπάρχει ένας άνθρωπος που θα σου πει "δεν αξίζει να στεναχωριέσαι, όλα θα πάνε καλά ,θα τη βρούμε την άκρη, είμαι εδώ για σένα, για ό,τι χρειαστείς" και να είναι δίπλα σου όντως,ακόμα κι όταν δεν τον χρειάζεσαι.
Φιλία είναι να υπάρχει πάντα κάτι να πείτε,ακόμα κι αν συζητάτε ήδη πάρα πολλές ώρες.



Όσα πράγματα και να πούμε για τη φιλία,όσο κι αν προσπαθούμε να την προσδιορίσουμε, πάντα θα υπάρχει και κάτι άλλο. Γιατί η φιλία,όπως και η αγάπη, είναι πιο πολύ συναισθήματα και πράξεις,σίγουρα όχι λέξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου